Wintersporters hebben weinig kennis van buitenlandse verkeersregels

Hoewel vrijwel alle Nederlanders die met de auto op wintersport gaan, winterbanden hebben gemonteerd, heeft het overgrote deel geen kennis van de specifieke regels daarvoor in het buitenland.

Zo weet 79% niet dat in Oostenrijk en Tsjechië de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter bedraagt.

Uit onderzoek bleek dat 494 Nederlanders die dit seizoen op wintersportvakantie gaan, 80% met de auto naar de sneeuw gaan en twee-derde daarvan met drie of meer personen in één auto zitten. Bijna de helft heeft niet voor alle inzittenden een veiligheidshesje aan boord, terwijl dat in sommige landen wel verplicht is.

De tegenstellingen in Europese regels zijn soms groot, want Frankrijk hanteert geen standaard winterbandenplicht. Maar in doorreisland Luxemburg is het juist wel weer verplicht. Maar liefst 93% van de ondervraagden is daarvan niet op de hoogte, maar tegelijkertijd blijkt ook 39% niet te weten dat Oostenrijk een winterbandenplicht kent.

In Oostenrijk geldt de verplichting om te allen tijde sneeuwkettingen aan boord te hebben. 83% van de wintersporters zegt deze mee te nemen, 13% expliciet nee en 4% heeft geen idee of ze wel aan boord zijn van de auto waar ze in stappen. Tot slot zegt 93% met een goed onderhouden auto op pad te gaan, waarbij 41% zelfs aangeeft de auto aan een speciale wintercheck te laten onderwerpen.

Voorkom boetes
Speciaal voor de wintersporters heeft BOVAG een interactieve kaart van Europa gepubliceerd, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen: bovag.nl/winterbanden.