Dreigend tekort aan buschauffeurs

Dreigend tekort aan buschauffeurs

Steeds minder mensen zijn in het bezit van een busrijbewijs, blijkt uit cijfers van het CBS op basis van RDW gegevens. In drie jaar tijd nam het aantal busrijbewijsbezitters af met 14,5 procent. Hoewel de aantallen laten zien dat steeds minder mensen in het bezit zijn van een busrijbewijs, zien we het aantal D en D1 examens stijgen. Men spreekt van een tekort aan buschauffeurs.

Steeds minder busrijbewijzen
Op 1 januari jl. telde Nederland 314.000 busrijbewijsbezitters. Dit is ruim zes procent minder dan een jaar eerder. Men laat steeds vaker het groot rijbewijs verlopen i.v.m. de kosten die gemaakt moeten worden bij het verlengen van een rijbewijs. Momenteel zijn er relatief veel mensen van 50 jaar of ouder met een busrijbewijs. Enkel 16 procent van hen beschikt over de vereiste vakbekwaamheid (Code95) en mag een bus besturen als beroepschauffeur.

Tekort aan buschauffeurs
Het aantal mensen dat een busrijbewijs haalt blijft stijgen, liet het CBR onlangs weten. De gemiddelde leeftijd van nieuwe busrijbewijsbezitters wordt steeds lager, namelijk 34 jaar. Drie jaar eerder was dat gemiddeld 41 jaar. De komende jaren zullen veel busschauffeurs met pensioen gaan, melden al verschillende media. Volgens Hermens, de Eindhovense busmaatschappij, moeten we de komende jaren rekening houden met een tekort aan buschauffeurs.

Wil jij meer weten over het behalen van een busrijbewijs? Neem contact met ons op via 0174 62 30 30 of vraag een vrijblijvende offerte aan.