Rijden met een caravan: waar moet je op letten?

Rijden met een caravan: waar moet je op letten?

Als je voor het eerst met een caravan op reis gaat moet je goed voorbereid zijn. Waar moet je op letten voordat je op reis gaat met een caravan? Wij zetten enkele tips voor jou op een rij.

Wat zijn de wettelijke eisen?
De gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan zijn belangrijk voor de veiligheid. Hoe zwaarder de auto ten opzichte van de caravan, hoe kleiner de kans op gevaarlijke situaties. De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht dat op het kentekenbewijs staat. Deze gegevens zijn ook online op te vragen via de website van het RDW. Als je een BE rijbewijs hebt zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen).

Gevaarlijke situaties voorkomen
Je auto wordt minimaal dubbel belast als je gaat rijden met een caravan. Houdt er rekening mee dat je vaker moet schakelen en langer in lagere versnellingen moet rijden. De grootste problemen ontstaan vaak bij het beklimmen van steile hellingen. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste versnelling instelt voordat je begint met rijden. Ook het dalen brengt risico’s met zich mee. De caravan is zwaar en hierdoor voel je dat de auto als het ware geduwd wordt. Daardoor kan je gemakkelijk gaan slingeren. Hoe harder je rijdt, hoe hoger de kans wordt op slingeren. De meeste caravans hebben een bepaald snelheidspunt, de “kritische snelheid”. Onder die snelheid corrigeert de caravan zichzelf bij slingeren. Dat wil zeggen dat bestuurders die gewoon op de snelweg rijden onder de snelheid, weinig last zullen hebben van slingerende caravans.

Een paar simpele tips
Het mag nu wel duidelijk zijn dat je met een caravan een stuk zwaarder en dus ook een stuk langzamer bent. Let hierop als je gaat inhalen. Bochten moet je met een caravan een stuk breder nemen. Je rijdt immers met een combinatie die langer is dan je gewend bent. Achteruit rijden met een caravan vinden de meeste mensen lastig. Zorg dat je goed geoefend hebt voordat je op reis gaat. Wil je zeker weten dat de reis goed verloopt en stel je veiligheid voorop? Bij DON Opleidingen kan je terecht voor extra rijlessen. Daarnaast kan je overwegen om gelijk je BE rijbewijs te behalen. Neem voor meer informatie contact met ons op.