Van chauffeur naar instructeur

De 40-jarige Cees is al bijna vijf jaar lang rijinstructeur bij DON Opleidingen in Naaldwijk. Hij geeft rijles aan kandidaten die het vrachtautorijbewijs (categorie C/CE) willen behalen. Hij vertelt meer over zijn werk als vrachtauto-rijinstructeur en de ‘cariereswitch’ die hij vijf jaar geleden heeft gemaakt.

Cees heeft 18 jaar lang als chauffeur gewerkt. Door omstandigheden moest hij op zoek naar een andere baan. “Toen ik Marco Don tegenkwam en het aanbod kreeg om als vrachtauto-rijinstructeur aan de slag te gaan bij DON Opleidingen heb ik meteen ‘ja’ gezegd”, vertelt Cees.

Overeenkomsten en verschillen
Cees geeft al bijna vijf jaar lang rijles aan kandidaten die het C/CE rijbewijs willen behalen. Werken als rijinstructeur is zijn passie geworden. “Als rijinstructeur heb ik de vrijheid die ik had als vrachtautochauffeur kunnen behouden en ik werk nog steeds in een vrachtauto”, vertelt Cees lachend. “Natuurlijk is instructie geven heel anders dan chauffeurswerk. Je draagt een grote verantwoordelijkheid, je hebt het stuur niet zelf in de hand en je bent eigenlijk nooit alleen in de vrachtauto. Dat zijn de grootste verschillen waar ik in het begin van mijn instructeurs-carrière wel even aan moest wennen.”

De opleiding tot vrachtauto-rijinstructeur
Cees heeft de opleiding tot vrachtauto-instructeur vlot kunnen doorlopen. Binnen zes maanden was hij in het bezit van zijn instructeurspas (WRM-B). Daarmee kon hij rijles geven aan leerlingen die het autorijbewijs wilden behalen. Enkele maanden later heeft hij de opleiding tot vrachtauto-instructeur kunnen afronden.

Rijles geven aan chauffeurs
“Ik heb een half jaar autorijles gegeven. Dat vond ik wel leuk, maar rijles geven aan aankomende chauffeurs vind ik veel leuker. De beweegredenen om een autorijbewijs te behalen zijn vaak heel anders. Toekomstige chauffeurs komen bij ons binnen, omdat ze een rijbewijs nodig hebben voor hun (toekomstige) baan en ze hebben al een redelijk basisniveau. Dit geldt niet voor B-rijbewijs kandidaten. Ik vind het ontzettend leuk om chauffeurs op te leiden en vervolgens onderweg tegen te komen, terwijl ze aan het werk zijn”- aldus Cees.

Persoonlijke groei en kwaliteit
Tien jaar geleden had Cees nooit gedacht dat hij voor een groep mensen zou staan als docent. Zijn beroep heeft bijgedragen aan zijn communicatieve vaardigheden en zijn persoonlijke ontwikkeling. Binnen DON Opleidingen krijgt Cees de kans om door te groeien naar LZV-instructeur en docent Heftruck Opleidingen. Dat is ook hetgeen hij van plan is in de nabije toekomst. “Wij werken met een leuk team, fijne collega’s en iedereen is trots om voor dit bedrijf te mogen werken. Dit motiveert ons allemaal om iedere dag het beste uit onszelf te halen en dat zie je terug in de kwaliteit die wij gezamenlijk nastreven.”

Vrachtauto-rijinstructeur worden?
Wil jij vrachtauto-rijinstructeur worden? Cees adviseert alle toekomstige rijinstructeurs om eerst een kijkje te nemen in de keuken van een rijschool. “Laat je informeren over het beroep en zorg ervoor dat je weet waar je aan begint. Het vak is leuk en uitdagend, maar je moet wel voldoende motivatie hebben” – aldus Cees.

Overweeg je om rijinstructeur te worden? Bekijk onze openstaande vacatures.