VOG wordt verplicht voor rijinstructeurs

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt verplicht voor rijinstructeurs. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vandaag aangekondigd. BOVAG pleit al langer voor een verplichte VOG als middel om de kwaliteit en het imago van de branche te verbeteren.

“Leerlingen zijn vaak jong. De lessen vinden bovendien vaak plaats in een een-op-een situatie met een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt kwetsbaar en daarom is het des te belangrijker dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is”, aldus de minister in een verklaring. “De maatregel tot een wettelijke verplichting tot een verklaring omtrent gedrag helpt om de kandidaat te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te creëren.”

Samen met andere branchepartijen als FAM en VRB heeft BOVAG het ministerie eerder dit jaar een aanbevelingsdocument aangeboden met verbeterpunten voor de rijscholenbranche. Daarin werd de verplichte VOG ook genoemd als manier om de branche te professionaliseren.

BOVAG is dan ook tevreden over de maatregel die de minister neemt. Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: “Ik ben erg verheugd dat dit er nu doorheen is. Het maakt de weg vrij voor verdere kwaliteitsverbetering van de branche. Wij scherpten twee jaar geleden al onze sollicitatieprocedure aan. Rijinstructeurs en docenten die geen VOG kunnen overleggen zijn bij ons niet welkom. Het is goed dat dit nu voor de hele branche gaat gelden.”

De invoering van de verplichting zal waarschijnlijk in de loop van volgend jaar plaatsvinden, maar bij DON Opleidingen is dit al verplicht sinds 01-06-2015!