Tips voor rijden bij gladheid? Bekijk ze hier!

Sneeuw in Nederland, betekent chaos in het verkeer. Wie veilig thuis wil komen, moet zijn rijstijl aanpassen. Om die reden vijf tips voor rijden bij gladheid.

1. Houd afstand
Houd tijdens het rijden goed afstand van de auto die voor je rijdt. Wanneer de auto voor je remt, heb je als bestuurder de tijd en ruimte om dat op te vangen. Dicht achter iemand aanrijden, hard op een ander af rijden of op het laatste moment invoegen is erg onverantwoord.

2. Kijk ver voor je uit
Blijf tijdens het rijden ver voor je uit kijken, zodat je vanzelf op de goede lijn blijft rijden. Elk stukje veiligheid is nodig in deze omstandigheden. Ook hierbij is het belangrijk om afstand te houden van je voorganger. Ondanks dat het betrouwbaar aanvoelt, is het van groot belang om alles in de gaten te houden.

3. Trek rustig op
Het is erg belangrijk om vanuit stilstand rustig op te trekken. Wanneer je teveel gas geeft tijdens het optrekken is de kans groot op een enge glijpartij of dat de banden zich in de sneeuw gaan graven. Het kan helpen om in z’n twee weg te rijden. Echter, het belangrijkste is om zo weinig mogelijk gas te geven. Dat kan overigens ook in de eerste versnelling.

4. Remmen: soms hard, soms helemaal niet
Bij een noodstop is het van belang dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. ABS werkt alleen bij een hoge remdruk waardoor het niet handig is om pompend te gaan remmen. Het advies is om dan zowel je rem als je koppeling stevig in te drukken. Schrik niet als de rempedalen gaan trillen of als er rare geluiden uit komen. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien.

Of rem niet. In bochten bijvoorbeeld is het handig om niet te gaan remmen. Gas geven kan je beter weer doen wanneer je de bocht uitrijdt. Blijf vooral erg kalm wanneer iets niet helemaal goed gaat. Het is beter om je stuur bijvoorbeeld recht te houden, zodat je weer vanzelf de goede kant opgaat wanneer je weer grip hebt.

5. Blijf ook met winterbanden extra alert
Het is erg belangrijk om ook met winterbanden goed alert te blijven. Wanneer je auto met winterbanden hard rijdt, is het effect volledig opgeheven. Blijf daarom altijd rustig rijden en neem bovenstaande tips door.

6. Volg de slipcursus bij DON Opleidingen
Om je perfect voor te bereiden op de gladheid en als je zonder angst de weg wilt trotseren, biedt DON Opleidingen een slipcursus aan waarbij de veiligheid voorop staat! Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!

Bron: ANWB