DON Opleidingen aangehaakt bij groei LZV’s in Nederland

De vraag naar de langere en zwaardere vrachtautocombinatie (LZV) groeit, ook DON Opleidingen kan hier niet omheen. Door zowel nationale als internationale trends merkt het opleidingsinstituut een enorme groei. Volgens brancheorganisatie TLN zijn er het afgelopen jaar 400 nieuwe combinaties bijgekomen. In Nederland zijn daardoor nu bijna 1.800 LZV’s in gebruik. TLN verwacht de komende jaren een verdubbeling van dit aantal.

Het opleidingsinstituut staat niet gek te kijken van de groei in aantal LZV’s. De LZV’s kunnen namelijk tot maximaal 50 procent meer lading meenemen. De CO2-uitstoot is bij een LZV maar liefst 30 procent lager dan bij een reguliere combinatie. Daarnaast zijn grote brandstof- en CO2- besparingen met een LZV haalbaar. “Bij DON Opleidingen vinden we het belangrijk om milieubewust om te gaan met het verkeer,” aldus Thom Dijkxhoorn, Manager DON Opleidingen, “om die reden moedigen we deze ontwikkelingen alleen maar aan.” Zowel DON Opleidingen als brancheorganisaties verwachten dat deze groei alleen maar zal toenemen. Zeker nu met de stijgende brandstofprijzen.

De stijgende lijn in het aantal aanvragen voor de LZV-cursus komt ook doordat de LZV’s nu steeds vaker in het buitenland worden toegelaten op de weg. Zo hebben Duitsland en België al toegezegd om de LZV’s vanuit Nederland toe te staan. De populariteit van de LZV’s stijgt in het buitenland snel vanwege de brandstofbesparing en milieuvoordelen. Hierdoor zetten ook steeds vaker grote internationaal opererende bedrijven de LZV’s in.