Meer schadegevallen en ongelukken met campers door onervaren bestuurders

Er is de laatste jaren een grote stijging te zien in het aantal schadegevallen en ongelukken met campers. Uit een artikel van NOS bleek dat aantal schadegevallen in het afgelopen jaar met wel 26 procent zijn gestegen. Deels komt dit omdat veel meer mensen een camper aanschaffen, maar daarnaast gaan er ook veel camperbestuurders onervaren de weg op.

Voor campers die minder wegen dan 3500 kilo is geen speciaal rijbewijs nodig. “Toch raden wij aan om altijd een rijvaardigheidstraining te volgen.”, aldus instructeur Jelle Verbeek. Volgens Jelle gaat het in de praktijk namelijk vaak mis met inparkeren, het ontwijken van obstakels, het inschatten van de hoogte van de camper en dode hoeken. “Naar mijn mening onderschatten veel mensen het feit dat rijden met een onbeladen camper van 3500 kilo wel wat anders is dan rijden met een beladen camper.” Ook gaan volgens Jelle mensen regelmatig de weg op met een te zwaar beladen camper. Het gevolg hiervan zijn vaak boetes, ongevallen en andere ongemakken als gevolg.

Tijdens de Rijvaardigheidstraining voor campers van de Nederlandse Kampeerauto Club en brancheorganisatie BOVAG bij DON Opleidingen leren bestuurders in één dag onder andere inparkeren, manoeuvreren bij obstakels en de breedte en hoogte inschatten van de camper. Ook is er tijdens de training aandacht voor de werking van technologieën zoals sensoren. Daarnaast krijgen bestuurders veel handige tips voor onderweg en voor schadepreventie. Het doel van de training is om het zelfvertrouwen te verhogen en veilig de weg op te gaan. “De training kan individueel worden gevolgd, maar we raden aan om als tweetal te komen. Bij deelname in tweetallen is er extra aandacht voor het doorgeven van signalen aan elkaar, zoals bij het bijzondere manoeuvres.”

Meer informatie en aanmelden voor de NKC Rijvaardigheidstraining voor campers