Eerste geslaagde in vrachtauto met zijcamera’s bij DON Opleidingen

Eerste geslaagde in vrachtauto met zijcamera’s bij DON Opleidingen

“Het is even wennen, maar al snel realiseer je dat je veel meer ziet”

DON Opleidingen uit Naaldwijk had op 6 augustus een heuse primeur. Leerling Danny was de één van de eersten die slaagde voor zijn C-rijbewijs in de Mercedes-Benz Actros met Mirrorcam (zijcamera’s). “Het was even wennen om zonder fysieke zijspiegels te rijden, maar al snel merk je dat je veel meer ziet”, aldus de gelukkige. Sinds 1 augustus is het wettelijk toegestaan om praktijkexamen te doen in vrachtauto met zijcamera’s.

Meerwaarde voor verkeersveiligheid
Het was een klein feestje toen rijinstructeur Cees den Elzen op 1 augustus de fysieke zijspiegels van zijn Actros definitief mocht verwijderen. “Ik ben een groot voorstander van deze nieuwe technologie. Niet alleen daalt het brandstofverbruik door de verbeterde aerodynamica, maar belangrijker is dat de chauffeur een veel beter overzicht heeft”, zegt Den Elzen. Sinds de ingebruikname in de zomer van 2019 maakten al veel leerlingen kennis met de zijcamera’s, met louter positieve reacties tot gevolg.

Tot 1 augustus was het echter niet mogelijk om met de zijcamera’s praktijkexamen te doen. Den Elzen zegt: “Bij DON Opleidingen hebben wij actief gelobbyd voor een aanpassing van de examenvoorwaarden. Het is voor ons echt een meerwaarde voor de verkeersveiligheid. Wij zijn dan ook erg blij met het definitieve besluit van het CBR.”

Mercedes-Benz Trucktraining
Dat DON Opleidingen verkeersveiligheid hoog in het vaandel heeft staan, bleef ook bij Mercedes-Benz niet onopgemerkt. In juni 2020 sloegen de twee bedrijven de handen ineen om te streven naar een betere verkeersveiligheid. Één van de producten die daaraan bijdraagt is Trucktraining: een kosteloos trainingsprogramma voor vrachtautochauffeurs die Mercedes-Benz rijden. Trucktraining bestaat uit vijf trainingen die volledig aan de richtlijnen voor Nascholing Code 95 voldoen. Daarbij is het ook mogelijk om de volledige Nascholing in één week te voltooien.

Technologie in stroomversnelling
En de kersverse vrachtautochauffeur Danny? Die gaat bij Olympia aan de slag en denkt er nu al over na om zijn CE-rijbewijs te halen. Den Elzen zegt: “Het is een mooie mijlpaal dat nu de eerste leerling op een vrachtauto met zijcamera’s geslaagd is. Het zet onze mening over deze nieuwe technologie kracht bij. Ik denk dat het enthousiasme en de acceptatie ervan nu echt in een stroomversnelling terechtkomen.”