Nieuwe examenvoertuigeisen voor vrachtauto en bus

*Het CBR kondigt nieuwe eisen aan die de basis vormen voor de opleiding en examens van de chauffeur van de toekomst. Vanaf juli 2021 moeten examenvoertuigen voor het C- en D-rijbewijs uitgerust zijn met verschillende rijhulpsystemen. Zo is voortaan mogelijk om camera/monitorsysteem in te zetten voor praktijkexamens in plaats van buitenspiegels.
Het CBR heeft samen met een werkgroep vanuit de rijschoolsector een lijst met nieuwe voertuigeisen opgesteld. Het gaat om de examenvoertuigen voor de praktijkexamens van de categorieën vrachtauto en bus met aanhanger (C, CE, D en DE). De eerste nieuwe eisen zullen vanaf 1 januari 2021 van toepassing zijn.*

ADAS verplicht
Binnen de nieuwe eisen spelen rijassistentiesystemen een steeds grotere rol. Zo moet vanaf juli 2021 Adaptieve cruisecontrol (ACC) in alle examenvoertuigen in de categorieën C, D en E aanwezig zijn. Tot die tijd is het niet verplicht om ACC te gebruiken, maar wordt het wel aangeraden.
Behalve ACC moeten alle examenvoertuigen sinds 2015 uitgerust zijn met Lane Departure Warning (LDW) en Autonomous Emergency Braking (AEB). Eerstgenoemde stuurt het voertuig terug naar het midden van de rijstrook, wanneer deze over de wegmarkering dreigt te raken. AEB voert een noodstop uit wanneer het examenvoertuig op een stilstaand voertuig of overstekend persoon dreigt in te rijden.

Afmetingen en massa
Betreffende de afmetingen en massa’s van examenvoertuigen, veranderen er ook een aantal zaken: een vrachtauto moet minstens 15.000 kilo wegen en een minimale lading van 5.000 kilo hebben. Een vrachtauto met aanhanger moet minstens 25.000 kilo wegen. Bussen moeten een minimale lengte van 11,5 meter en een breedte van 2,5 meter hebben. Voor de categorieën C1, D1 en DE zijn er geen wijzigingen.

DON Opleidingen is altijd in beweging en op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van examens. Zo beschikken wij o.a. over een vrachtauto met camera/monitorsystemen. Wilt u een rijbewijs halen in één van de desbetreffende categorieën (C, CE, D of DE)? Neem dan contact met ons op!