Kilometerheffing voor personenauto's uitgesteld

Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen ligt, kan het rekeningrijden voor personenauto’s voorlopig de koelkast in. Dat meldt vakmedium TTM op basis van een interview in het NPO1-radioprogramma ‘Dit is de Dag’. De minister gaf daarin aan dat bijvoorbeeld de groeiende populariteit van thuiswerken bijdraagt aan minder drukte op de wegen. Dat zou de behoefte aan rekeningrijden verminderen.

Het rekeningrijden komt voort uit het Klimaatakkoord en stond voor 2026 op de planning. Door wegenbelasting op basis van kilometers in plaats van voertuiggewicht te heffen, wilde de overheid fileforenzen stimuleren om bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer te reizen. Met de beoogde afname van schadelijke uitstoot als gevolg van de inkrimpende files zou de overheid de klimaatdoelstellingen behalen.

Corona verandert alles
De coronacrisis heeft volgens de minister aangetoond dat slechts tien tot vijftien procent van het verkeer uit de spits geweerd moet worden om het merendeel van de dagelijkse files te voorkomen. “Er is nu meer verkeer dan gebruikelijk omdat de mensen het OV willen mijden. Als we straks weer in een normale situatie zitten, dan wil ik deels vasthouden aan het thuiswerken wat we nu doen. Het is aan de werkgevers om thuiswerken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het is goed mogelijk dat rekeningrijden straks niet meer nodig is”, aldus de minister.

Transportsector betaalt voor weggebruik
Uit de uitspraken van de minister is op te maken dat de transportsector straks de enige is die betaald om de Nederlandse wegen te gebruiken. De vrachtautoheffing staat voor 2024 op de planning.

Nascholing Code 95
Wil je alles weten over actuele onderwerpen binnen de transport- en logistieksector? Volg dan bijvoorbeeld de Nascholing Code 95-cursus Wet- en regelgeving en Digitale tachograaf of bekijk één van onze andere cursussen.