Eindelijk: LZV's mogen binnenkort Duitsland in

Het heeft even geduurd, maar dit najaar is het zo ver. Nederland en Duitsland ondertekenen dan de zogenaamde bilaterale verklaring waardoor het reizen van LZV’s tussen beide landen is toegestaan. Dat meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland op zijn website. Binnen de nieuwe regelgeving worden de huidige voorschriften gehandhaafd.

De nieuwe regeling is goed nieuws voor de transportbranche die al jaren lobbyt voor vrije toegang naar het buitenland. Dagelijks rijden er tientallen Nederlandse LZV’s naar Duitsland, maar officieel is grensoverschrijdend vervoer nog steeds niet toegestaan. De combinaties voldoen aan alle eisen, maar zijn formeel gezien in overtreding. Duitsland heeft net als Nederland altijd gelobbyd voor grensoverschrijdend vervoer van LZV’s.

Sinds de LZV in 2013 officieel bij wet werd ingevoerd, rijden er ongeveer 2.500 exemplaren in Nederland en dat aantal neemt jaarlijks toe. Ook in Duitsland rijden er - ondanks de strengere regels - inmiddels honderden LZV’s.

Nieuwe regels?
Binnen de nieuwe overeenkomst blijven de huidige regels gelukkig intact. Dat betekent dus dat een Nederlandse LZV gewoon de grens over mag. Het voertuig moet uiteraard wel aan de Duitse regels voldoen, maar dat is op dit moment ook al het geval. Zo moet er onder meer een Duits keuringscertificaat aanwezig zijn. Ook moet de chauffeur een Duitse LZV-opleiding gevolgd hebben. Andersom geldt dat een Duitse LZV aan de Nederlandse eisen moet voldoen.

Zelf LZV rijden
Wil je zelf LZV rijden? Dat kan bij DON Opleidingen! Bekijk direct onze opleidingspagina of neem contact op met je persoonlijke opleidingsadviseur voor meer informatie.