Algemene informatie Klein Vaarbewijs 1

Interesse?

Wanneer u het water op gaat, krijgt u te maken met de wet- en regelgeving die daar van kracht is. Voor een jetstki, waterscooter, rubberboot of motorboot van minder dan 15 meter die harder gaat dan 20 km/u dient u een vaarbewijs te hebben. Ook voor vaartuigen van 15 meter of meer dient u het vaarbewijs te hebben.

Voorlopig komt er geen praktijkexamen bij, maar het theorie-examen is de laatste jaren wel flink uitgebreid en moeilijker geworden. Het examen Vaarbewijs I bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Hiervoor heeft u één uur de tijd om op een uitgekozen examenlocatie op een computer de juiste antwoorden aan te klikken. Een vraag levert 1, 2 of 3 punten op. Er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen moet u tenminste 56 punten behalen, oftewel 70% goed hebben.
Nadat u de cursus bij ons gevolgd heeft, kunt u bij de VAMEX uw examen aanvragen.

De minimum leeftijd om in het bezit te komen van het vaarbewijs is 18 jaar. Het is mogelijk om onder de 18 jaar examen te doen. Bent u geslaagd, dan krijgt u een uitslagbrief. Deze kunt u vanaf uw 18e inwisselen voor de echte vaarbewijspas. Tot die tijd mag u nog niet met een snelle motorboot varen.Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. U hoeft niet in Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.