Algemene informatie Klein Vaarbewijs 1

Interesse?

Wanneer u het water op gaat, krijgt u te maken met de wet- en regelgeving die daar van kracht is. Voor een jetski, waterscooter, rubberboot of motorboot die harder gaat dan 20 km/u dien je een vaarbewijs te hebben. Ook voor vaartuigen van 15 meter of meer dien je het vaarbewijs te hebben.

Voorlopig komt er geen praktijkexamen bij, maar het theorie-examen is de laatste jaren wel flink uitgebreid en moeilijker geworden. Het examen Vaarbewijs I bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Hiervoor heb je één uur de tijd om op een uitgekozen examenlocatie de juiste antwoorden te kiezen. Een vraag levert één, twee of drie punten op. Er zijn maximaal 80 punten te behalen. Om te slagen moet u tenminste 56 punten behalen, oftewel minimaal 70% goed hebben.
Nadat je de cursus bij ons hebt gevolgd, kun je bij het CBR je examen aanvragen.

De minimumleeftijd om in het bezit te komen van het vaarbewijs is 18 jaar. Het is mogelijk om onder de 18 jaar examen te doen. Ben je geslaagd, dan krijg je een uitslagbrief. Deze kun je vanaf je achttiende verjaardag inwisselen voor de echte vaarbewijspas. Tot die tijd mag je nog niet met een snelle motorboot varen. Iedereen die de Nederlandse taal beheerst mag het examen doen. Je hoeft niet in Nederland woonachtig te zijn en ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.