Algemene informatie Marifonie

Interesse?

Aan boord van een pleziervaartuig met marifoon moet ten minste één persoon aanwezig zijn met een certificaat voor het bedienen van een marifoon. De overige opvarenden mogen onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de bezitter van het certificaat de marifoon bedienen.

De marifoon wordt onder andere gebruikt om contact te leggen met brugwachters en havenmeesters. Op sommige grote wateren is het zelfs verplicht een marifoon aan boord te hebben om meldingen van en over de beroepsvaart te kunnen ontvangen. Tot slot is het in geval van nood het perfecte middel om snel en doeltreffend hulpdiensten te waarschuwen.

Inhoud
De deelnemer leert alle basiskennis om veilig en verantwoord een marifoon te gebruiken. De opleiding behandelt onder andere:

  • Wet- en regelgeving;
  • Nautisch verkeer;
  • Openbaar verkeer;
  • Techniek;
  • Nood-, Spoed- en Veiligheidsverkeer.

Duur
De cursus Marifonie duurt twee avonden (5 uur totaal) en wordt enkele malen per jaar ingepland.

Resultaat
Na de opleiding kan het examen Marifonie aangevraagd worden. Wanneer het examen behaald is, krijg je een uitslag- en een aanvraagformulier waarmee het Basiscertificaat Marifonie aangevraagd kan worden.

Tip
Zorg dat er een marifoon op je vaartuig aanwezig is. Een marifoon op een pleziervaartuig is niet verplicht, maar het bevordert wel de veiligheid op het water.