Algemene informatie Motorrijbewijs

Interesse?

Motorrijbewijs halen in Den Haag?

Motorrijden is de laatste jaren erg in trek. Het is één van de meest voorkomende gemotoriseerde hobby’s en daarnaast is het de manier om aan de dagelijkse files te ontkomen. Als motorrijder ben je een kwetsbare verkeersdeelnemer als u niet op de juiste manier deelneemt. Een goede opleiding is daarom van groot belang. Ook hebben wij erkende KNMV-instructeurs in dienst. Gedurende de opleiding leert u niet alleen om het examen te behalen, maar vooral om veilig door het verkeer te rijden met een motor.

Theorie
Als motorrijder dient u een theoriecertificaat te behalen. In grote lijnen komt de lesstof overeen met het theoriegedeelte van de auto. Er zijn echter ook specifieke regels die in de theorie worden behandeld die gelden voor motorrijders. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Wegpositie.
 • Bochtentechnieken.
 • Veiligheid.
 • Kijkgedrag.
 • De plaats op de weg.
 • Voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.
 • Voertuigbeheersing in het verkeer.

U kunt zich op diverse manieren voorbereiden op het theorie-examen. Van een theoriecursus tot thuisstudie, examentraining op internet of een vragenboek. U kunt bij ons terecht voor alle oefenmaterialen.

Praktijk
De praktijk bestaat uit twee delen:

 • Voertuigbeheersing (AVB): Gedurende deze opleiding leert u een aantal snelle en langzame manoeuvres.
 • Verkeersdeelneming (AVD): Hierbij leert u veilig aan het verkeer deel te nemen.
  Het examen AVB mag u doen als u in het bezit bent van een geldig rijbewijs B of het theoriecertificaat. Bij het examen Verkeersdeelneming dient u het theoriecertificaat voor de categorie A te hebben behaald.

Duur opleiding
De opleiding kan op diverse manieren worden gevolgd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verkorte rijopleiding waarbij u in twee dagen per praktijkonderdeel het rijbewijs kunt halen. Of u kunt door middel van losse lessen de opleiding volgen. Wilt u een geheel vrijblijvend advies? Doe dan een intake en u weet meteen welke opleiding het beste bij u past.

Belangrijke aandachtspunten:

 • Zorg dat u gesloten schoenen draagt die de enkels bedekken.
 • Helm, handschoenen en motorkleding zijn aanwezig op onze opleidingslocaties.
 • Indien gewenst kunt u uw eigen goedgekeurde helm en kleding gebruiken.

Opleidingen

Bij Don Opleidingen bieden we verschillende opleidingen aan voor het motorrijbewijs. De opleidingen die wij aanbieden worden hieronder kort weergegeven. .

Tijdens het praktijkgedeelte worden er verscheidene oefeningen uitgevoerd waaronder bijvoorbeeld een: langzame slalom, achtje draaien enz. De oefeningen zullen worden uitgevoerd in kleine groepjes op ons eigen oefenterrein.

Theorie dagopleiding compleet
Je volgt een 1-daagse cursus van 7 uur die wordt gegeven door een professionele docent, waar alle zaken met betrekking tot de theorie voorbij komen.
Direct na de lesdag kan je bij het CBR het examen afleggen. Op deze manier ga je optimaal voorbereid je theorie examen in.

Dit pakket bevat:

 • Lesboek
 • Internetkaart met proefexamens
 • Cursus van 7 uur
 • Theorie examen

Praktijk intake AVB 1,5 uur privé
Gedurende de opleiding AVB leert u een aantal snelle en langzame moeauvres. De lessen voor het examen AVB worden gegeven op een speciaal oefenterrein. Hier kunt u in alle rust en zonder gevaar de eerste stappen zetten voor het halen van het motorrijbewijs. Op dit terrein staan door middel van pionnen de verplichte oefeningen uitgezet. Zo kunt u deze onder het oog van een ervaren instructeur oefenen.

Theorie Examen
Het theorie examen motor vindt plaats bij het CBR en bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen. De vragen zijn onderverdeeld in ja/nee vragen, meerkeuze vragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen. Om het theorie examen te mogen doen dient u een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Theorie examen verlengd
Het verschil met een standaard theorie examen is dat je voor het verlengd examen extra tijd krijgt om de vragen te beantwoorden. Ook is het bij het verlengde examen mogelijk om een hoofdtelefoon te krijgen zodat je de vragen en antwoorden opgelezen krijgt. Dit is vooral aan te raden bij mensen die moeite hebben met lezen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Theorie examen individueel
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker.

Praktijk 2 daagse AVB
Tijdens het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de motor, zal de examinator 7 van in totaal 12 mogelijke oefeningen uitkiezen. Deze oefeningen zijn ingedeeld in vier clusters:

 • Lopen met de motor en gebruik van de standaard (één oefening, deze is verplicht)
 • Verrichtingen bij lage snelheid (vijf oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator)
 • Verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator)
 • Remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze van de examinator)

Elke oefening mag je bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen, moet je in totaal vijf van de zeven oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.
Als je slaagt voor het examen voertuigbeheersing, ontvang je een uitslagformulier waarmee je kunt opgaan voor het examen verkeersdeelneming (AVD). Het uitslagformulier is één jaar geldig.*Praktijk

2 daagse AVD
Via de 2-daagse AVD opleiding kunt u snel het motorrijbewijs behalen. Een voordeel is dat het examen direct wordt afgelegd op de tweede dag van de opleiding. Alle onderdelen die bij het examen aan bod komen, worden behandeld en geoefend.

Voor meer informatie over desbetreffende opleiding Klik hier.

Kosten

Prijzen zijn excl. btw of vrijgesteld van btw (voor meer informatie over btw neem contact op met DON Opleidingen). Op alle opleidingen en trainingen van DON Opleidingen B.V. zijn de algemene voorwaarden van DON Opleidingen B.V. van toepassing. Tekst- en prijswijzigingen zijn onder voorbehoud.

Tip
Onder het motorrijbewijs vallen het rijbewijs A1, A2 en A rijbewijs. Voor welk rijbewijs kom jij in aanmerking? Klik op Welk motorrijbewijs heb ik nodig? voor meer informatie.

Klanten vonden ons via: motorrijbewijs halen Den Haag, motorrijles Den Haag.