Algemene informatie Scooter rijbewijs halen

Interesse?

Scooter rijbewijs?

Je gaat je brommer of scooter rijbewijs halen in Den Haag en omstreken. Dan doe je eerst theorie-examen. Als je bent geslaagd voor je theorie ga je onze praktijk dagopleiding volgen. Je krijgt je brommerrijbewijs als je het praktijkexamen met succes aflegt bij het CBR.

Je mag al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Met een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heb je geen apart brommerrijbewijs nodig.

De opleiding staat geheel in het teken om jou voldoende kennis bij te brengen voor het behalen van je theorie examen. Het praktijk gedeelte staat daarentegen geheel in het teken om jou voldoende kennis en vaardigheden bij te brengen voor het rijden op een bromfiets. Als je dus snel met je eigen brommer of scooter de weg op wilt, dan kun je bij Don Opleidingen terecht voor verschillende theorie en praktijk opleidingen.

Theorie
De theoriecursus bestaat uit lessen en wordt op al onze vestigingen doorlopend gegeven. Je kunt dus elke week starten met de opleiding! In de schoolvakanties bieden wij tevens dagopleidingen aan. Klik hier voor de cursus datums.

De lessen worden als volgt gegeven:

 • De lesstof uit het boek wordt uitvoerig behandeld
 • Vragen worden klassikaal besproken
 • Er wordt geoefend door het maken van proefexamens. Hierbij gebruiken wij het nieuwste systeem met de antwoordkastjes, zoals die ook bij het CBR worden gebruikt. Zo kan je alvast wennen aan de vraagstelling van het CBR.

Het examen vindt overigens plaats bij het CBR en het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Praktijk
Bijna alle deelnemers kiezen voor onze praktijk dagopleiding. Dit houdt in dat je een dag op pad gaat met een ervaren bromfietsinstructeur. Deze leert je niet alleen hoe je het examen kan behalen, maar ook hoe je het geleerde in de praktijk moet toepassen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding, zodat je met vertrouwen aan het examen begint. Aan het eind van de dag rij je samen met de instructeur naar het CBR en doe je examen.
Belangrijke aandachtspunten:

 • Tijdens de lessen en examen dien je een legitimatiebewijs bij je te hebben.
 • Zorg voor goede (regen)kleding, ook als de zon schijnt kan het fris zijn op de bromfiets.
 • Draag gemakkelijke kleding en goede schoenen.
 • Handschoenen, helmen en hesjes worden door ons verzorgd. Eigen helm en handschoenen mogen worden gebruikt mits goedgekeurd.
  Tijdens de lessen en het examen dien je een legitimatiebewijs bij je te hebben. Bij het examen rijdt je een rit van ongeveer 25 minuten waarbij de examinator jou volgt op de bromfiets. Je wordt getoetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Direct na de rit krijg je te horen of je je geslaagd bent.

Opleidingen

Bij Don Opleidingen bieden we verschillende opleidingen aan voor het bromfietscertificaat. De opleidingen die wij aanbieden worden hieronder weergegeven.

Theorie Dagopleiding
De theorie dagopleidingen vinden plaats in de schoolvakanties. Het theorie examen kan via DON Opleidingen optioneel worden aangeschaft bij de theorie cursus. Via ons ben je gegarandeerd om direct na de cursus het theorie examen af te leggen!

Praktijk Dagopleiding
De dagopleiding houdt in dat je een hele dag op pad gaat met een ervaren bromfietsinstructeur. Deze leert je hoe je het examen kan behalen, maar ook hoe je het geleerde in de praktijk moet toepassen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding, zodat je met vertrouwen aan het examen kan beginnen. Aan het eind van de dag doe je examen bij het CBR.

Theorie + Praktijk Dagopleiding
Bij dit pakket zijn theorielessen, het theorie-examen en een praktijk dagopleiding inclusief praktijkexamen inbegrepen. De dagopleiding houdt in dat je een hele dag op pad gaat met een ervaren bromfietsinstructeur. Deze leert je niet alleen hoe je het examen kan behalen , maar ook hoe je het geleerde in de praktijk moet toepassen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding, zodat je met vertrouwen aan het examen kan beginnen. Aan het eind van de dag doe je examen bij het CBR. De rijlessen én het praktijkexamen zitten inbegrepen in dit pakket!

Theorie Avondopleiding
Deze theorie opleiding bevat 5 lessen van 1,5 uur en worden doorlopend aangeboden.

 • iedere maandag van 16:30 - 18:00 uur in Den Haag
 • iedere woensdag van 16:30 - 18:00 in Naaldwijk

Theorie examen
Als onderdeel van het behalen van je brommerrijbewijs dien je een theoriecertificaat te behalen. DON Opleidingen heeft een ontzettend korte wachttijd, waardoor in veel gevallen het theorie examen de volgende dag al in te plannen is! Informeer naar de beschikbare data.

Theorie examen Verlengd
Het verschil met een standaard theorie examen is dat je voor het verlengd examen extra tijd krijgt om de vragen te beantwoorden. Ook is het bij het verlengde examen mogelijk om een hoofdtelefoon te krijgen zodat je de vragen en antwoorden opgelezen krijgt. Dit is vooral aan te raden bij mensen die moeite hebben met lezen.

Theorie examen Individueel
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker.

Kosten

Prijzen zijn excl. btw of vrijgesteld van btw (voor meer informatie over btw neem contact op met DON Opleidingen). Op alle opleidingen en trainingen van DON Opleidingen zijn de algemene voorwaarden van DON Opleidingen B.V. van toepassing. Tekst- en prijswijzigingen zijn onder voorbehoud. Klik hier om de kosten per opleiding terug te vinden.

Tip
Als je zo snel mogelijk na je zestiende verjaardag op de bromfiets wilt gaan rijden adviseren wij je om direct nadat je 15,5 jaar bent geworden te starten met jouw theorieopleiding. Zo kan je zo snel mogelijk je theorie halen. Vervolgens kunnen wij, in de meeste gevallen, jouw praktijk dagopleiding op je verjaardag inplannen!