Algemene informatie Je autorijbewijs (B) halen

Interesse?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je autorijbewijs te halen. Wij adviseren je om te kiezen voor het tempo wat het beste bij je past. Om je optimaal te ondersteunen bij het behalen van je rijbewijs kun je bij ons zowel theorie- als praktijklessen volgen.

Simulatorlessen
Bij ons heb je ook de mogelijk om rijlessen in onze unieke rijsimulator te volgen. Die bootst zo nauwkeurig mogelijk echte verkeerssituaties na. Net als in een echte lesauto moet je zelf sturen, de pedalen bedienen, schakelen, spiegelen en anticiperen op het overige verkeer. De simulator geeft vervolgens feedback en tips over jouw rijstijl. Onze twee rijsimulatoren staan afgeschermd op gepaste afstand van mekaar en worden voor en na elke rijles gedesinfecteerd. Meer weten? Klik hier voor ons simulatorpakket.

Theorielessen
De lessen worden als volgt gegeven:

  • De lesstof omtrent de B-theorie wordt uitvoerig behandeld in een e-learning module;
  • Daarna volgt één klassikale dag met uitgebreide uitleg;
  • Op de theoriecursus is cursusgarantie van toepassing. Als je na het volgen van de cursus helaas toch niet slaagt voor het examen mag je de eerstvolgende volledige cursus gratis opnieuw volgen. Je dient wel de theoriedagcursus te hebben gevolgd.

Het examen vindt plaats bij het CBR. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Mocht je nog bijzondere omstandigheden niet het theorie-examen kunnen maken? Dan kun je een teruggave/restitutie aanvragen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van het CBR.

Praktijk
Samen met onze adviseur op kantoor wordt er een passende rij-instructeur voor je gezocht. Een vast gezicht die je stapsgewijs naar je examen leidt. Je gaat met een ervaren instructeur op pad. Hij of zij leert je niet alleen hoe je het examen kan behalen, maar ook hoe je het geleerde in de praktijk moet toepassen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding, zodat je met vertrouwen aan het examen kan beginnen. Aan het einde van de opleiding doe je examen bij het CBR. Nadat je geslaagd bent, mag je het rijbewijs bij de gemeente in je woonplaats aanvragen.

Duur
De duur van de praktijkopleiding verschilt per leerling. Landelijk ligt het gemiddelde rond 45 uur praktijklessen. Theorie kan op zeer korte termijn worden behaald.

Leeftijd
De rijopleiding voor het autorijbewijs is bedoeld voor personen vanaf 16 jaar. Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. En vanaf 17 jaar kun je praktijkexamen doen. Tot zover niets bijzonders, maar wat als je voordat je 18 wordt slaagt? Dan mag je al wel autorijden. Tot je 18e verjaardag moet er wel een coach naast je zitten, bijvoorbeeld je vader of je moeder. Je kunt hiervoor een begeleiderspas aanvragen via de website van de RDW.

Opleidingen

Bij DON Opleidingen bieden we verschillende opleidingen aan voor het Autorijbewijs. De opleidingen die wij aanbieden worden hieronder weergegeven.

Intake
Na het uitvoeren van de intest zal een van onze medewerkers een advies uitbrengen over jouw rijstijl en vertellen hoeveel lessen jij nodig zal hebben om het roze pasje te behalen. Dit advies is geheel vrijblijvend. Je hoort dus direct hoeveel jouw complete rijopleiding kost.

Theorie-examen
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning waarvan je 13 vragen of meer goed moet hebben. Hierna volgen 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Je moet van verkeersregels en verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.
Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Theorie auto totaalpakket
Om de theorie te leren bieden wij dagopleidingen in combinatie met e-learning aan. Je krijgt twee weken voor de theoriecursus een e-mail toegestuurd met daarin een link om te starten met de e-learning. Ter ondersteuning krijg je twee weken later een cursus van zes uur die wordt gegeven door een professionele docent, waar alle zaken met betrekking tot de theorie voorbijkomen. Mocht je onverhoopt niet in één keer slagen, dan kun je de cursus kosteloos opnieuw volgen. Het is daardoor bijna onmogelijk om onze cursus zonder succes af te ronden!

Theorie-examen Engels
Het theorie-examen in het Engels.

Theorie-examen Verlengd
Het verschil met een standaard theorie examen is dat je voor het verlengd examen extra tijd krijgt om de vragen te beantwoorden. Ook is het bij het verlengde examen mogelijk om een hoofdtelefoon te krijgen zodat je de vragen en antwoorden opgelezen krijgt. Dit is vooral aan te raden bij mensen die moeite hebben met lezen.

Theorie-examen individueel
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een medewerker van het CBR. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de CBR-medewerker.

Praktijk losse lessen
Wil je op jouw eigen tempo rijlessen volgen? Dan is deze opleiding ideaal voor jou! Samen met jouw vaste rijinstructeur bepaal jij hoelang en hoe vaak je lest. De instructeur komt jou gewoon thuis ophalen en je wordt ook weer thuis gebracht.

Praktijk spoedopleiding
De Praktijk Spoedopleiding is een op maat ingerichte opleiding. Met het Praktijk Spoedopleiding pakket kun je zo snel als je zelf wilt het rijbewijs B behalen, of je dat nou wilt in een 10-daagse opleiding of een 10-weekse. De opleiding wordt ingericht naar jouw wensen en beschikbaarheid.

Machtig ons voor je start!
Wil je starten met een rijopleiding? Dan moet je je opleider machtigen om examens voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en wij een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Je machtigt ons via MijnCBR.nl. Neem contact met ons op voor het juiste CBR-rijschoolnummer.

ROSO-training

Kies je voor het DON Totaal-pakket? Dan neem je ook deel aan de ROSO-training (Rijden Onder Specifieke Omstandigheden). Tijdens deze training leer je de auto in gevaarlijke verkeerssituaties onder controle te houden. Denk hierbij aan remmen op een stroeve, half gladde, of gladde ondergrond. Ook de noodstop en remmen met uitwijken op een gladde ondergrond komen aan de orde. De ROSO-training is geen officiële slipcursus, maar een uitstekende methode om te leren de auto onder verschillende omstandigheden te beheersen.

Autisme of ADHD?

Heeft u ADHD of autisme en wilt u autorijles volgen? Bij DON Opleidingen bieden wij ook speciale begeleiding aan. Onze instructeurs zijn gekwalificeerd om cursisten met onder meer autisme, ADHD en faalangst optimaal te begeleiden. Ook mindervaliden kunnen bij ons terecht voor een opleiding op maat!

Kosten

Prijzen zijn incl. btw (voor meer informatie over btw neem contact op met DON Opleidingen). Op alle opleidingen en trainingen van DON Opleidingen B.V. zijn de algemene voorwaarden van DON Opleidingen B.V. van toepassing. Tekst- en prijswijzigingen zijn onder voorbehoud. Klik hier

Tip
Bekijk de cursusdata en schrijf je in voor een opleiding. Zoek de opleiding uit waar jij je het prettigst bij voelt. Hierdoor zit je met een prettig gevoel in de auto en is de kans op slagen groter.

Anderen vonden ons ook via: rijlessen Den Haag.