Algemene informatie Motorrijbewijs

Interesse?

Een compleet motorpak voor slechts 349 euro!

Interesse in eigen motorkleding? Bij DON Opleidingen koop je nu een volledig Jopa motorkledingpakket voor slechts 349 euro (normaal 529 euro)! Dit motorkledingpakket bestaat uit:
- Een zwarte motorjas met groene accenten;
- Bijpassende zwarte motorbroek met groene accenten;
- Een set stevige handschoenen
- Stoere, zwarte motorlaarzen
- Een tochtmuts
- Een sportieve groene Vemar integraalhelm.

Liever alleen de helm en handschoenen aanschaffen? Dan betaal je slechts 199 euro (normaal 225 euro).

Je eigen motorkleding uitzoeken? Dat kan uiteraard ook! DON Opleidingen heeft met Motor Centrum West (MCW) te Naaldwijk een samenwerking: je ontvangt als klant 20% korting op al je aankopen. Hiermee ben je verzekerd van een veilige uitrusting tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Wil je meer weten? Neem dan direct contact op met je persoonlijke opleidingsadviseur.

Je motorrijbewijs haal je bij DON Opleidingen in het Westland!

Er zijn drie categorieën voor het motorrijbewijs: A1, A2 en A. Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

A1 motorrijbewijs, maximaal 11 kiloWatt (15 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 18 jaar.
Maximaal 125 cc, maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW.

A2 motorrijbewijs, maximaal 35 kiloWatt (48 PK): theorie-examen en praktijkexamen voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 20 jaar.
Als u het A1 rijbewijs al hebt, hoeft u alleen verkeersdeelname te doen. Het theoriecertificaat is maar 1,5 jaar geldig.

A motorrijbewijs, onbeperkt vermogen: opnieuw voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 24 jaar, maar:
Jonger dan 24? Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware (A) motor halen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie vóór je 24e behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

De rijopleiding bestaat uit 3 verplichte onderdelen:

Belangrijke aandachtspunten

Let op: in verband met onze strenge hygiëneregels raden wij je aan om je eigen motorkleding en -helm mee te nemen. Wil je meer informatie over de juiste motorkleding of -helm? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!

Theorie

Als motorrijder dien je een theoriecertificaat te behalen. In grote lijnen komt de lesstof overeen met het theoriegedeelte van de auto. Er zijn echter ook specifieke regels die in de theorie worden behandeld die gelden voor motorrijden, namelijk:

  • Wegpositie;
  • Bochtentechnieken;
  • Veiligheid;
  • Kijkgedrag;
  • Plaats op de weg;
  • Voldoende rekening houden met andere weggebruikers;
  • Voertuigbeheersing.

Je kunt bij ons terecht voor al het oefenmateriaal wat nodig is om het examen te behalen. Daarnaast kun je wekelijks bij ons het theorie-examen aanvragen zonder wachttijd. Ben je al in het bezit van het A1- of A2-motorrijbewijs? Dan hoef je niet opnieuw theorie-examen te doen als je het A-rijbewijs wilt halen.

Praktijk

De praktijklessen worden gegeven van maandag t/m zaterdag en starten allemaal vanaf onze locatie in Naaldwijk in de gemeente Westland. De AVB- en AVD-lessen volg je op de Yamaha MT07.
De praktijk bestaat uit twee delen:

Gedurende de opleiding Voertuigbeheersing leer je een aantal snelle en langzame manoeuvres. Wij hebben een eigen oefenterrein en het examenterrein is slechts één minuut rijden! Bij de opleiding Verkeersdeelneming leer je veilig aan het verkeer deel te nemen.

Het examen Voertuigbeheersing (AVB) mag je doen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs B of het theoriecertificaat. Bij het examen Verkeersdeelneming (AVD) dien je het theoriecertificaat voor de categorie A te hebben behaald. Het AVB-examen doe je bij ons op het oefenterrein in Naaldwijk. Het AVD-examen vindt plaats bij het CBR in Rijswijk, net als de AVD motorrijlessen in Rijswijk zullen plaatsvinden. Nadat je geslaagd bent, mag je het rijbewijs bij de gemeente in je woonplaats aanvragen.

Duur opleiding

De opleiding kan op diverse manieren worden gevolgd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor onze meest gekozen opleiding: Praktijk 2-daagse AVB en 2-daagse AVD. Hierbij kun je binnen twee dagen per praktijkonderdeel het rijbewijs behalen. Wij hebben veel Praktijk 2-daagse AVB & AVD op de planning staan, waardoor je snel bij ons terecht kunt. Door het ruime aanbod is het ook mogelijk om op de zaterdag te starten met de 2-daagse opleiding!

Ook kun je uiteraard door middel van losse lessen de opleiding volgen. Wij starten de rijopleiding altijd met een proefles. Hierbij krijg je een evaluatie na afloop en een advies op maat met welke opleiding het beste bij je past!

Opleidingen

Praktijk intake AVB 1.5 uur privé
Tijdens een intake les je 1,5 uur samen met onze rijinstructeur op ons eigen oefenterrein. Achteraf weet je precies wat je kunt verwachten van voertuigbeheersing en krijg je een advies op maat!

Praktijk 2-daagse AVB
De 2-daagse AVB opleiding is een complete opleiding waarin in 2 dagen alle examenoefeningen worden behandeld en aangeleerd. Via de 2-daagse AVB opleiding kun je snel het motorrijbewijs behalen. Een voordeel is dat het examen direct wordt afgelegd op de tweede dag van de opleiding. Nadat je geslaagd bent, ontvang je een uitslagformulier waarmee je kunt opgaan voor het examen verkeersdeelneming (AVD). Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Praktijk 2-daagse AVD
Nadat je bent geslaagd voor het onderdeel AVB, ga je door voor het onderdeel AVD. De 2-daagse opleiding is een complete opleiding waarin net als bij de AVB alle examenonderdelen worden behandeld en geoefend. Het examen wordt ook direct afgelegd op de tweede dag van de opleiding.

Praktijk losse lessen
Wil je op je eigen tempo rijlessen volgen? Dan is deze opleiding ideaal voor jou! Samen met een vaste rijinstructeur bepaal je hoe lang en hoe vaak je lest.

Theorie Examen
Het theorie-examen vindt plaats bij het CBR en bestaat uit 50 vragen waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen. Om het theorie-examen te mogen doen, dien je een geldig legitimatiebewijs bij je te hebben. Het theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig. Extra tijd nodig of individuele begeleiding? Wij bieden ook verlengde en/of individuele theorie examens aan. Meer weten? Neem gerust even contact met ons op!

Kosten

Prijzen zijn incl. btw (voor meer informatie over btw neem contact op met DON Opleidingen). Op alle opleidingen en trainingen van DON Opleidingen B.V. zijn de algemene voorwaarden van DON Opleidingen B.V. van toepassing. Tekst- en prijswijzigingen zijn onder voorbehoud.

Bekijk hier alle motoropleidingen en schrijf je in!

Klanten vonden ons ook via: Motor AVD en motor examen