Algemene informatie BHV Ontruimingsoefening

Interesse?

BHV Ontruimingsoefening in de praktijk
De ontruimingsoefening vindt direct bij u in de praktijk plaats. De volgende ontruimingsoefeningen kunnen wij voor u uitvoeren:

 • Controle/opzet ontruimingsplan.
 • Table-top training ontruiming.

Oefenen in fases:

 • Fase 1 - Personeel wordt ingelicht over dag en tijd.
 • Fase 2 - Personeel wordt ingelicht over dag of week.
 • Fase 3 - Personeel wordt niet ingelicht.

Ontruimingsplan
Het verplichte ontruimingsplan geeft de leidraad voor iedere ontruiming. Deze kunt u laten toetsen door ons. Indien u nog geen ontruimingsplan heeft, kunnen wij u met de opzet hiervan helpen.

Table-top oefening
Het is aan te bevelen, voordat er daadwerkelijk wordt geoefend, om de procedures en instructies eerst ‘droog’ te oefenen met behulp van een table-top oefening. Iedereen is zich dan weer bewust van de procedures en wijze van samenwerken. Dit bevordert een positief resultaat bij een daadwerkelijke oefening.

De begeleiding van DON Opleidingen zal bestaan uit:

 • Eén consultant die de table-top oefening zal begeleiden.

Oefenen in fasen
Afhankelijk van de aard, grootte en ligging van uw bedrijf, kunt u het oefenen van de procedures splitsen in meerdere fasen. Gebruik de procedures (en instructiekaarten) vanuit het ontruimingsplan als uitgangspunt voor de oefeningen.

Fase 1: het personeel wordt ingelicht over dag en tijd
Na de table-top oefening wordt het personeel voor het eerst geconfronteerd met een daadwerkelijke ontruiming. Door plaats en tijd bekend te maken, is deze fase de eenvoudigste. In de praktijk is namelijk gebleken dat de personeelsleden zich op deze situatie zullen gaan voorbereiden. Het BHV ontruimingsplan wordt weer eens uit de kast gehaald en de taken worden weer eens bestudeerd. Dit heeft tot gevolg dat iedereen weer goed op de hoogte is. Bij deze fase wordt er nog geen enscenering gebruikt.

De begeleiding van DON opleidingen zal bestaan uit:

 • Eén waarnemer met als eindresultaat een waarnemersformulier inclusief aanbevelingen.

Fase 2: het personeel wordt ingelicht over de dag of week
In fase 2 wordt het tijdstip van de oefening niet vermeld, maar personeel wordt wel ingelicht dat er geoefend gaat worden. Ook hier heeft de praktijk uitgewezen dat de personeelsleden zich terdege op de ontruimingsoefening zullen voorbereiden. Bij deze fase wordt er wel van enscenering gebruikgemaakt.

De begeleiding van DON opleidingen zal bestaan uit:

 • Eén oefenleider, die tevens de oefening begeleid.
 • Twee waarnemers, die tevens voor de enscenering en veiligheid zorgen met als eindresultaat een evaluatieformulier inclusief aanbevelingen.
 • Eén Lotus slachtoffer als niet zelfredzame bezoeker.

Fase 3: het personeel wordt niet ingelicht
Bij deze stap worden de gebruikers van het bedrijf niet ingelicht. Alleen de directie is op de hoogte van de oefening.

Belangrijke oefendoelen zijn:

 • de wijze waarop alle gebruikers het bedrijf verlaten;
 • de controle op de verzamelplaats buiten het bedrijf;
 • de begeleiding van niet-zelfredzamen en bezoekers.

Het kan nuttig zijn in dit stadium ook de brandweer en andere hulpverleningsdiensten te betrekken in de oefening. Dit moet vooraf wel zijn besproken. Een oefening moet zo realistisch mogelijk zijn.

Overleg vooraf met de beheerder van het bedrijf, de oefenleiding, de waarnemers, de brandweer, de politie en de ambulance. Daarnaast kan het nuttig zijn de pers vooraf te informeren of juist te besluiten die er buiten te houden. In grote bedrijven is het aan te bevelen om een apart verbindingsnet voor de ensceneringploeg en de waarnemers in te stellen.

De begeleiding van DON Opleidingen zal bestaan uit:

 • Eén oefenleider, die tevens de oefening begeleid.
 • Twee of drie waarnemers, die tevens voor de enscenering en veiligheid zorgen met als eindresultaat een evaluatieformulier inclusief aanbevelingen.
 • Twee Lotus slachtoffers als niet zelfredzame bezoekers.

De volgende jaren
Na ieder fase kunnen aanpassingen aan het ontruimingsplan worden gemaakt. Denk bij ieder aanpassing dat de BHV’ers en/of het personeel hierover moet worden ingelicht. Na fase 3 kunnen specifieke oefendoelen worden vastgesteld om zo ieder jaar een actuele ontruimingsoefening te kunnen maken met nieuwe uitdagingen. Daarbij willen wij u graag van dienst zijn.

Kosten
Table-top - € 250,-
Fase 1 - € 300,-
Fase 2 - € 850,-
Fase 3 - € 950,-
Extra Lotus - € 100,-

Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw

Wilt u meer informatie over de BHV Ontruimingsoefening of wilt u een ontruimingsoefening inplannen? Laat dan een bericht achter voor onze opleidingsadviseur Rodney van der Meijs of bel 0174 - 62 30 30.